"Νέα για τους Συνεταιρισμούς,έρχεται ο νέος νόμος "

2013-06-07 14:46

Τέλος ο νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, έρχεται νέος νόμος που θα στηρίζεται στον 2810 του 2000 (7/6/2013 11:03)

Τέλος ο νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, έρχεται νέος νόμος που θα στηρίζεται στον 2810 του 2000

Το «πράσινο φως» να κατατεθεί ένας νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, δόθηκε στην συνεδρίαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έγινε παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Στην πρώτη συνεδρίαση η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην υπάρξει νέος νόμος αλλά να συμπεριληφθούν τροπολογίες του νόμου 4015 περί συνεταιρισμών (που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη), στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Στη δεύτερη συνεδρίαση όμως το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από αυτή τη θέση και συμφώνησε με τα άλλα δύο κόμματα, να κατατεθεί άμεσα νέος νόμος, με πυρήνα τον συνεταιριστικό νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην επίλυση θεμάτων που αφορούν μόνο τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Επίσης θα αποσυρθεί η υποχρεωτικότητα και θα παραμείνει ο διαχωρισμός των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους. 

Στην επιτροπή εκπροσώπησε τη ΝΔ ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής και τη ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα άσκησαν σκληρή κριτική κατά του νόμου Σκανδαλίδη και υποστήριξαν ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ακόμη συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος, που πρέπει να απαλλαχθεί από τους μη ενεργούς και μη λειτουργούντες χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς και να εκσυγχρονιστεί. 

Μετά από αυτά η Επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, θα ξεκινήσει ένα διάλογο που θα έχει σαν πυρήνα την άρση όλων των «υποχρεωτικών» διατάξεων. Όλοι συμφωνούν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και με την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Πρέπει όμως να αλλάξουν φιλοσοφία και οι αγρότες. Δηλαδή να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών, θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού. 

Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στο συνεταιρισμό, με βάση το καταστατικό του, να προσδιορίζει αυτόνομα τον τρόπο που θα λειτουργεί επιχειρηματικά αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλους συνεταιρισμούς. Και οι τρεις εκπρόσωποι των κομμάτων συμφωνούν ότι ο πυρήνας του συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση. Όμως «δεν μπορεί κανένας να εμποδίζει κάποιους συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν μια Ένωση», ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. 

Ακόμη με το νέο νόμο οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που επιθυμούν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σαν δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωτική η μετατροπή των δευτεροβάθμιων ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), έπειτα από τη συγχώνευσή τους. 

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για αυτό το θέμα, ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απάντησε ότι «οι ΕΑΣ που είναι υγιείς και λειτουργούν μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Όμως δεν μπορούμε να τις αναγκάσουμε να μετατραπούν σε Α.Σ.». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κόλλιας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι προς το συμφέρον της ΕΑΣ να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, επειδή δεν φορολογείται. Ακόμη η ΕΑΣ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ΑΣ και να αγοράζει την παραγωγή για να την μεταποιεί. Ρόλος της ΕΑΣ είναι να συντονίζει τους ΑΣ και να βρίσκει αγορές για να πωλούν τα προϊόντα τους αλλά και να παρεμβαίνει στο ΥπΑΑΤ για να λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την τυποποίηση και τη μεταποίηση θα πρέπει να την αναλάβουν οι συνεταιρισμοί». 

Εκτός από την κατάθεση του νέου νόμου, που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου θα πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες, η τρικομματική επιτροπή αποφάσισε:

  • Να ανοίξει για ένα τρίμηνο (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2013) το μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να καταθέσουν όσοι συνεταιρισμοί δεν το έκαναν την οικονομική τους δραστηριότητα.
  • Να δοθεί παράταση για 6 μήνες (μέχρι 31/12/2013) στη διαδικασία των μετατροπών των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους Α.Σ. ή ΑΕΣ.

Ο υπουργός κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εκτιμά πως πάνω από το 50% των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών σήμερα είναι ανενεργοί και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Όπως δήλωσε «μέχρι σήμερα 880 – 1.000 συνεταιρισμοί έχουν μπει στο μητρώο». Επίσης από τότε που ψηφίστηκε ο 4015 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 500 νέοι συνεταιρισμοί, που τους χαρακτήρισε υγιείς. Επίσης τόνισε ότι «όλοι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί θα πρέπει να ενταχθούν στο μητρώο. Όσοι δεν ενταχθούν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Η αξιολόγηση των συνεταιρισμών που είναι στο μητρώο ξεκινά άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλο