"Τα αγροτικά προϊόντα και η προσέγγιση τους με την αγορά"

2013-05-27 11:15

Στην αναθεώρηση των φακέλων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων θα προχωρήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 

Στην αναθεώρηση των φακέλων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων θα προχωρήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Λανθασμένη στρατηγική ακολούθησε η χώρα μας για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν, μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, το Σάββατο 25 Μαΐου, με θέμα «Θεσμοφόρια 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές». Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των φακέλων αυτών των προϊόντων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν «υπάρχουν περιοχές που έχουν προϊόντα ΠΟΠ αλλά δεν το γνωρίζουν αλλά και περιοχές που θέλουν να απενταχθούν από αυτά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε συνολικά 98 τρόφιμα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Υπάρχουν ακόμη 6 αιτήσεις για αναγνώριση στην ΕΕ και 3 που βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης της αναγνώρισης. Όμως η πιστοποίηση αυτή φαίνεται δεν στηρίχθηκε σε κάποια στρατηγική. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 προϊόντα (αριθμός ρεκόρ στην ΕΕ) που, ενώ τα έχουμε πιστοποιήσει σαν ΠΟΠ ή ΠΓΕ και έχουμε στείλει τους φακέλους και πήραμε την αναγνώριση από την ΕΕ, δεν τα έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει. Μάλιστα από μελέτες που έκανε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανακαλύψαμε ότι από τα 98 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που έχουμε στη χώρα μας, αυτά που έχουν πάρει προστιθέμενη αξία είναι ελάχιστα. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν τη θέση που έπρεπε να είχαν στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά».

 

 

Video

 

 
Σημαντικές ειδήσεις

Χαρακόπουλος: Tο κόστος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και ελέγχων για την καταβολή των ενισχύσεων του 2013. Στη σύσκεψη τόνισε ότι «το κόστος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο», ενώ αναφερόμενος στο θέμα που είχε αναδείξει πρόσφατα ο ΑγροΤύπος, δήλωσε ότι «η σύμβαση της Πολιτείας με την ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει «ψιλά γράμματα» και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Ουδείς αγρότης υποχρεούται να πληρώνει «πανωπροίκι». Από σήμερα στη Λάρισα υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εγκατασταθούν στις πύλες εισαγωγής του αναδόχου ώστε να υποβοηθήσουν την διαδικασία».


Συνάντηση τη Δευτέρα 27/5 στο ΥπΑΑΤ με θέμα την ένταξη των αγροτικών φ/β στα Σχέδια Βελτίωσης 

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ένταξη όλων των αγροτών που έχουν στην κατοχή τους φωτοβολταϊκά στα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με όσα κξάνει γνωστά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι. «Πρόκειται για μια σημαντική θετική εξέλιξη, η οποία εάν συνοδευτεί από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα, θα δώσει μεγάλη ανάσα σε όλους τους συναδέλφους», αναφέρει ο Σύνδεσμος.