" ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΔΙΧΤΥΑ "

2013-07-31 13:39

Επιδοτήσεις

 
 
Αθήνα 31 Ιουλίου 2013


Το νέο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ είναι στον «αέρα» και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 από όσους παραγωγούς ροδάκινων, μήλων, αχλαδιών, ακτινιδίων, κερασιών, ροδιών και σταφυλιών θέλουν να επιδοτηθούν κατά 60%για να βάλουν αντιχαλαζικά δίχτυα στις φυτείες τους.
 
Αφορά όσους παραγωγούς ροδάκινωνμήλωναχλαδιώνακτινιδίωνκερασιών,ροδιών και σταφυλιών θέλουν να επιδοτηθούν για αντιχαλαζικά δίχτυα.
 
Τα συστήματα Ενεργητικής Προστασίας που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι τα εξής:
 
● Ο ηλεκτρικός αντιπαγετικός ανεμιστήρας, 30-50 ΗΡ, για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό,
 
● Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι,
 
● Η αντιβρόχινη μεμβράνη σε συνδυασμό με το αντιχαλαζικό δίχτυ για την προστασία της κερασιάς και της αμπέλου από τη βροχή και το χαλάζι (συνδυαστική εγκατάσταση).
 
Δικαιούχοι
 
Δικαιούχοι του μέτρου για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων (με 60% επιχορήγηση) είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που καλλιεργούν εσπεριδοειδή, βερίκοκα ή ακτινίδια στις Περιφερειακές Ενότητες που υπάγονται στο Μέτρο ή διαθέτουν πετρελαιοκίνητους ανεμιστήρες που πρέπει να αντικατασταθούν. Δικαιούχοι για τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος είναι τόσο φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου) όσο και  νομικά πρόσωπα και  αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών που οι ίδιοι ή τα μέλη τους καλλιεργούν μηλοειδή,πυρηνόκαρπαακτινίδιαροδιά ή αμπελοειδή στις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
 
 
 
Εγκρίθηκαν 333 αιτήσεις για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ
 
Το πράσινο φως πήραν 333 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας (από τις 500 αιτήσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί) για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών και οπωρώνες.
 
Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΕΛΓΑ προχώρησε στην έγκριση του προγράμματος του 2012 που αναφέρεται σε επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου προχώρησε η διοίκηση του ΕΛΓΑ.
 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εγκρίθηκαν 333 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας (από τις 500 αιτήσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί). Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του 2012 έφθανε τα 10 εκατ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζουμε ότι για το πρόγραμμα του 2011 ο οργανισμός είχε εγκρίνει 347 αιτήσεις φυσικών και νομικών προσώπων από τις 447 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά για το πρόγραμμα.
 
Οι αιτήσεις, που εγκρίθηκαν, αφορούσαν 4.186 στρέμματα αμπελοειδών και δενδρωδών καλλιεργειών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος του 2011– σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ - των εγκεκριμένων αιτήσεων για εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών, ανερχόταν σε 5.049.020,73 ευρώ, ενώ για τις εγκεκριμένες αιτήσεις ανεμομεικτών στα 134.000 ευρώ.
 

Όσον αφορά το πρόγραμμα του 2013, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχει εγκριθεί το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ. Στην επόμενη φάση αναμένεται η προκήρυξη τουΕΛΓΑ προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, οι οποίες συνήθως ξεκινούν τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πηγή


Αθήνα 31 Ιουλίου 2013


Χρηματοδότηση με Crowdfunding
 
Όταν παραδοσιακοί επενδυτές ή πιστωτές αδιαφορούν, το ανώνυμο πλήθος των χρηστών του διαδικτύου μπορεί να παίξει τον ρόλο του «ευεργέτη» μιας νέας δημιουργικής ιδέας.
 
Το 2012 η Pebble Technology απέτυχε να πείσει διάφορα venture capitals να χρηματοδοτήσουν το νέο της project, τη δημιουργία ενός smart ρολογιού. Τότε στράφηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα kickstarter.com, ζητώντας από τους χρήστες της να υποστηρίξουν την ιδέα. Μέσα σ' έναν μήνα συγκέντρωσε το ποσό των 10.266.845 δολαρίων από 68.928 διαφορετικούς ανθρώπους...

Διαβάστε αναλυτικά στο site των Αγροτικών Ευκαιριών  για το τι είναι το Crowdfunding

Αθήνα 26 Ιουλίου 2013
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013  ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 8 ΕΚ. ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ» ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ
 
Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ και έγκυρες πληροφορίες της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης, οι παραγωγοί σκληρού σίτου ανά την επικράτεια, που περιμένουν να πληρωθούν για τα «καρτελάκια» τους, θα πληρωθούν όχι νωρίτερα από τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2013.
 
 Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρω πως για την πληρωμή τους απαιτείτο το συνολικό ποσό των  28 εκατ. Ευρώ σε όλη την χώρα και ήδη τους καταβλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα 20 εκατομμύρια Ευρώ.
 
 Όπως πληροφορήθηκα λοιπόν,  από την έχουσα την ευθύνη υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ,  οι πληρωμές των υπολοίπων 8 εκατομμυρίων Ευρώ σε όλους τους δικαιούχους σιτοπαραγωγούς της χώρας θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο και την πληροφορία σας την μεταδίδω χωρίς επιφύλαξη! Πηγή
 

Ένα από τα σπουδαιότερα σιτηρά είναι το σιτάρι. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη. ΤοΤriticum durum ή σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στη μακαρονοποιία και το Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού. Το είδος σίτος ο σκληρός αποτελεί το κυρίως καλλιεργούμενο σκληρό σιτάρι. Έχει συμπαγείς, συνήθως αγανοφόρους στάχεις, με πλατυσμένες πλευρές και στενότερες όψεις. Κάθε σταχύδιο φέρει 5-7 άνθη από τα οποία παράγονται 2-4 σπόροι. Η τομή του κόκκου παρουσιάζει όψη γυαλιστερή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλευρόκοκκους. Είναι το πλέον εξαπλωμένο είδος και καλλιεργείται κυρίως στην Β. ΑμερικήΡωσίαΙνδία, παραμεσόγειες χώρες κλπ. Το αλεύρι του χρησιμοποιείται για παρασκευή μακαρονιών. Το είδος Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι (σίτος ο μαλακός) φέρει σε κάθε σταχύδιο 5-9 άνθη, που δίνουν 3-4 σπόρους. Αποτελεί το πιο διαδεδομένο μαλακό σιτάρι και έχει χιλιάδες ποικιλίες. Είναι το πλέον κατάλληλο για την αρτοποιία, λόγω της ποιότητας της γλοιίνης, που δίνουν οι πρωτεΐνες του εξωτερικού στρώματος του .


Νέες πληρωμές από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
 
 

Στις 24/7/2013 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές Αγροτικής Ανάπτυξης:
1)Οδοιπορικά Επιχειρησιακού  Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 σε 1 δικαιούχο και ποσό 1.048,62 €,
2)Μέτρο 221 Δάσωση γεωργικών γαιών του ΠΑΑ 2007-2013 σε 342 δικαιούχους και ποσό 252.894,99€.
 
Αθήνα 24 Ιουλίου 2013 
Νέα  πληρωμή για μεταποίηση ντομάτας.
 
 
Στις 24/07/2013 έγινε πληρωμή Συνδεδεμένη Ενίσχυση για Τομάτες Μεταποίησης 2009 σε 101 δικαιούχους και ποσό: 181.53


Την αξιοποίηση εκκρεμών προγραμμάτων της ΕΕ ύψους 15 εκατ. με στόχο τηνεισοδηματική στήριξη των αγροτών, ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.
 
 

Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Τρίτη 23 Ιουλίου κατά την διάρκεια έγκρισης της τοποθέτησης του κ. Βεργίνη ως διοικητή του ΟΓΑ και του Μιχάλη Τζελέπη ως υποδιοικητή, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.