" Φετινή σεζόν ροδακινιών και νεκταρινιών "

2013-06-22 22:56

Οψίμηση παρουσιάζει η φετινή σεζόν ροδάκινων και νεκταρινιών στα περισσότερα ευρωπαϊκά παραγωγικά κέντρα, σε σχέση με πέρυσι, με τις συγκομισθείσες ποσότητες αυτών να είναι ακόμη περιορισμένες. 

Ξεκίνησαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι συσκέψεις της Areflh, της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών Παραγωγής Φρουτολαχανικών. Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο Freshletter, η AREFLH θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση καθόλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν με θέμα την εξέλιξη της παραγωγής των ροδάκινων – νεκταρινιών κι εμείς θα σας μεταδίδουμε τις πληροφορίες αυτές αποκλειστικά μέσα από τα Freshletters. Ας δούμε λοιπόν πως εξελίσσεται η σεζόν την 25η εβδομάδα του έτους στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
 

 

 

Ισπανία
Ξεκινώντας με τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, η συγκομιδή τόσο στα ροδάκινα όσο και στα νεκταρίνια ολοκληρώνεται στην περιοχή της Ανδαλουσίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τη συγκομιδή στις περιοχές της Μούρθια και της Εστρεμαδούρα να βρίσκεται σε εξέλιξη και την παραγωγή στη Λέριδα να έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα. Οι συγκομισθείσες ποσότητες δεν είναι ακόμη μεγάλες, λόγω της οψίμησης της σεζόν κατά μια εβδομάδα περίπου σε σχέση με πέρυσι. Οι εκπρόσωποι της Areflh από την Ισπανία ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί όσον αφορά τις τιμές των φρούτων και ανέφεραν ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα στη χώρα τους, αποφεύγοντας να μιλήσουν με νούμερα.

Ιταλία
Οψίμηση κατά 10 ημέρες παρουσιάζει η σεζόν στα παραγωγικά κέντρα του Βορρά, με τη σεζόν να εξελίσσεται φυσιολογικά στη Νότια Ιταλία. Οι Ιταλοί παραγωγοί αναμένουν μεγαλύτερη πτώση στη φετινή παραγωγή τους από τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Europech, οι οποίες θα ανακοινωθούν με ακρίβεια την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τις τιμές τους, αυτές είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στη μικρή προσφορά των φρούτων.

Γαλλία
Περνώντας, τώρα, στη Γαλλία, η σεζόν είναι όψιμη κατά περίπου 10 ημέρες, με την περιοχή της Roussillon να μπαίνει στην παραγωγή την εβδομάδα που διανύουμε. Οι περιοχές τώρα των Gard, Crau, Rhône Alpes παρουσιάζουν οψίμηση κατά 10-15 ημέρες και εκτιμάται ότι θα δώσουν τις πρώτες ποσότητες τόσο στα ροδάκινα όσο και στα νεκταρίνια την επόμενη εβδομάδα.

Ελλάδα
Στη χώρα μας, τώρα, οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Ημαθίας ανέτρεψαν τα δεδομένα στην παραγωγή των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Η πτώση της παραγωγής εκτιμάται στο 50% στην περιοχή, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από περίπου 15 ημέρες, με την πλειοψηφία της παραγωγής να αποστέλλεται στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Όσον αφορά τώρα τις ποικιλίες, την 25η εβδομάδα του έτους συγκομίζονται οι Springbel και Royal Glory όσον αφορά τα ροδάκινα, ενώ στα νεκταρίνια ολοκληρώνεται η συγκομιδή της Bing Bang και ξεκινά η Big Top.

Αναφορικά με τις τιμές τους, αυτές έχουν ως εξής: για τα ροδάκινα σε τελάρο της ποιοτικής κατηγορίας ΑΑ 1,30-1,40 ευρώ/κιλό, για την ποιοτική κατηγορία Α σε τελάρο 1,15-1,25 ευρώ/κιλό, για τα Β σε κουπάκι 1,10-1,15 ευρώ/κιλό και για τα C σε κουπάκι 1-1,05 ευρώ/κιλό. Σχετικά με τα νεκταρίνια, οι τιμές τους είναι 10-15 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ροδάκινων.


Πηγή: Περιοδικό ΦρουτοΝΕΑ